De tuin herfst en winterklaar maken, zo doe je dat!

Het winterklaar maken van je tuin heeft vele voordelen. Je zorgt ervoor dat je tuin er prachtig bij staat in het voorjaar en je kunt lekker genieten! Het is verstandig hier op tijd mee te beginnen. De meeste mensen beginnen in oktober met hun tuin winterklaar maken. De weersomstandigheden zijn in Nederland in oktober nog aangenaam waardoor je met veel plezier in je tuin kunt werken.  

Maak een tuinplan  

Wil je niet alleen de planten vervangen en tuin schoonmaken, maar ook wat nieuwe dingen plaatsen en verbouwen? Dan is het handig om van tevoren een tuinplan te maken. In een tuinplan kun je een tekening maken van je tuin hoe het er nu uitziet en wat je wilt veranderen. Zo maak je een lijstje met alle spullen die je moet aanschaffen hiervoor en kun je in één oogopslag zien wat weg kan. Vervolgens kun je een budget opstellen waarin je precies kunt zien hoeveel je maximaal kwijt wilt zijn aan je tuin en wat er met het budget wel en niet haalbaar is. In het tuinplan kun je ook inschatten hoelang je hiermee bezig zult zijn en wanneer je aan de slag gaat.  

Opruimen en verbouwen  

Wanneer het zover is ga je allereerst opruimen. Of je nou wel of niet gaat verbouwen, er zijn altijd veel spullen die weg kunnen. Tijdens het opruimen van je tuin kun je direct je schuur meenemen waar waarschijnlijk nog veel meer onnodige spullen liggen die te veel ruimte in beslag nemen. Een belangrijke tip hierbij is het huren van een afvalcontainer. Allereerst kun je kijken welke afvalcontainer je precies nodig hebt. Voor ieder soort afval is er weer een andere container die je kunt huren. Het voordeel is dat je alles in één keer kunt weggooien en niet heen en weer hoeft te rijden en auto’s vies hoeft te maken.  

Planten en gras winterklaar maken 

In oktober zijn de meeste bloemen uitgebloeid. Deze bloemen kun je samen met de stengel die afsterft afknippen. De rest kun je laten zitten. In Nederland hebben we de laatste jaren steeds warmere wintermaanden. De temperatuur zal waarschijnlijk niet vaak onder de 6 graden zitten. Dit betekent dat het gras in je tuin zal blijven groeien. Je hoeft vanaf deze maand het gras niet meer kort te maaien. Wil je extra bescherming voor je gras? Dan kun je het gras bemesten met een wintermeststof. Heb je ook bomen in je tuin? Kijk dan goed wat voor boom je in je tuin hebt. Bomen zoals noten, acers en berken moeten voor januari gesnoeid worden.  

Vijver openhouden en vogels voeren 

Heb je een vijver? Dan wil je absoluut niet dat er blaadjes in vallen. Blaadjes kunnen op de bodem van je vijver gaan rotten en dit is niet fijn voor de waterkwaliteit. Gelukkig kun je hiervoor een net over de vijver spannen die de bladeren kunnen opvangen. In de winter kan het een paar keer gaan vriezen en je wilt niet dat je hele vijver dichtvriest. Je kunt hiervoor een wak openhouden in de vijver. Met een onderwaterpompje kun je een wak openhouden zodat niet de hele vijver dichtvriest.  

In de winter hebben de vogels in je tuin je hulp nodig. Het is voor veel vogels een moeilijke periode omdat er te weinig voedsel te vinden is. Je kunt wat op de grond strooien, maar je kunt het ook op verschillende plekken in je tuin ophangen. Zo zorg je ervoor dat de vogels voldoende eten hebben gedurende de koude wintermaanden.  

Geplaatst in Blog.